Heroïnes

Heroïnes anònimes

El projecte "Heroïnes Anònimes"

neix amb l’objectiu de visibilitzar a dones que han tingut alguna responsabilitat a Vilafranca, fomentant l’ajut per altres persones – sobretot de caire vulnerable – o en general han aportat el seu petit granet de sorra a la societat.

Des de l’any 2015, els Xicots de Vilafranca han celebrat aquest acte interrompudament, excepte l’any 2021 a causa de la pandèmia del Covid-19, on s’han al·legat a 7 dones del poble. Es celebra cada any el cap de setmana en què cau el 8 de Març, dia de les dones.

Després de fer l’acte commemoratiu per cadascuna d’elles, es celebra la diada castellera on les dones hi tenen el paper més essencial, i és que el tronc dels castells estan formats únicament per dones. És una manera de reivindicar que sense elles és molt difícil fer castells més alts i de qualitat.

 

Certament les Xicotes han destacat sempre per l’habilitat de fer aquests castells íntegrament femenins, i en aquest dia tan assenyalat han pogut descarregar castells com el 4 de 6 amb l’agulla, el 3 de 6 amb l’agulla, els castells bàsics de 6 i inclús la torre de 6. A més, és una actuació castellera on les Xicotes han compartit plaça amb altres colles castelleres, i un fet a destacar és que les Castelleres de Barcelona han fet castells de la gamma de 7 bàsics i el 5 de 7 i el 7 de 7, castells que només s’han pogut veure una vegada i ha sigut en aquesta actuació. 

Finalment, és important citar i dir els noms de les heroïnes anònimes a les quals hem donat veu i hem visibilitzat:

Maria Antònia Martí - 2023

Homenatjada per ser una de les impulsores i fundadores d’Univers Penedès, per tant implicada amb la diversitat funcional. 

Àngels Cererols - 2022

nascuda el 1955, al treball intens i proper en el servei públic sanitari i com a fundadora de Llambrusca donant suport a l’Alzheimer al Penedès. 

Elisabeth Olmos Santacana - 2020

nascuda el 1936, en homenatge a una vida dedicada al servei de la gent. Evangelista i per la seva gran aportació com infermera i emprenedora socio-sanitària. 

Vicenta Layunta - 2019

pionera del voluntariat comarcal de suport contra la drogodependència, fundant l’associacionisme de toxicòmans del Penedès, exercint amb plena dedicació i compromís. 

Carme Grases - 2018

nascuda el 1927, funda la primera colla de sardanes de la Societat la Principal. Ha dedicat tota la seva vida a ballar i a ensenyar aquesta dansa. 

Paquita Pasqual - 2017

una vida dedicada als demés. Per una llarga trajectòria en l’àmbit del voluntariat social i destacada implicació com a coordinadors de Càritas interparroquial de Vilafranca. 

Josefa Parera Rovirosa 'Pepeta' - 2016

nascuda al 1920 en una família republicana. Va ser represaliada pel feixisme. Presidenta de la ‘Fundació Montserrat Junyent’ per a col·lectius en vulnerabilitat i gran exemple de fortalesa i vitalitat. 

Carme Alomà - 2015

pionera en l’àmbit  casteller a nivell de tronc, al Penedès dels anys 80 del segle XX. 

Esperem seguir aquesta llista molts anys més i donar veu i homenatge a totes aquelles heroïnes anònimes que mereixen un reconeixement per la seva implicació amb la societat del Penedès.