La Festa Major de Vilafranca ha estat, com cada any, una cita destacada pels Xicots de Vilafranca, on la il·lusió i les expectatives estaven ben altes. La jornada va començar, després de la tradicional tronada d’inici de la Festa Major, amb una cercavila animada, en la qual els Xicots van aixecar amb èxit un 3 de 7 i una Torre de 6, dues construccions que van fer vibrar als assistents i escalfar motors per a la següent actuació. Però la tant esperada Diada de vigília de Festa Major va portar alguns contratemps importants per la colla, ja que, en la primera ronda de l’actuació, la colla es va veure afectada per la caiguda de la Torre de 7, una estructura que ja havien descarregat en tres ocasions aquesta temporada. Malgrat això, el 29 d’agost només la van poder carregar, fet que va suposar un revés important per a la moral de la colla. A més, alguns membres del tronc van quedar afectats, fet que va impedir poder portar a plaça la diada de màxims que s’havia planificat.

Així doncs, després d’entrar a plaça amb el tradicional Pilar de 4 caminant, i tot i la caiguda de la Torre de 7 en primera ronda, els Xicots van continuar l’actuació amb determinació. A la segona ronda van aixecar un 5 de 7, seguit d’un 7 de 7 en la tercera ronda. Per finalitzar l’actuació, van concloure amb un vano de 5, amb quatre Pilars de 4.

Els actes de la Festa Major van seguir amb normalitat, destacant dues construccions que feia anys que la colla no aixecava en aquests actes festius: en primer lloc, el Pilar de 5 aixecat davant del monument dels castellers abans d’entrar a ofici el dia 30 i acompanyats per les colles castelleres que actuarien més tard a la Diada de Sant Fèlix; en segon lloc el Pilar de 5 de l’acte de cloenda de la processó del dia 30, amb l’entrada de Sant Fèlix.

Pel que fa a la diada castellera de Sant Ramón, celebrada el 31 d’agost, les limitacions horàries i el format a l’antiga van restringir les opcions de la colla. Només van tenir temps de carregar un 4 de 8 i de deixar en un intent desmuntat un 4 de 7 amb l’agulla. Val a destacar que l’entrada a plaça, feta hores abans, va ser realitzada amb un pilar caminant, amb un tronc íntegrament femení, un moment emotiu per a totes nosaltres. L’actuació de Sant Ramon es va tancar novament amb un Pilar de 5.

Ara, els Xicots de Vilafranca es prenen una merescuda setmana de vacances per recuperar forces i preparar-se per als pròxims reptes. Els assajos es reprendran amb força a partir del 12 de setembre, de cara a una cita molt especial: la diada del 14 de setembre, on celebraran amb orgull el 42è aniversari de la colla.

Xicots de Vilafranca, Vilafranca del Penedès, 2 de setembre de 2024