Actualitat
Comparteix: twitter facebook

Emotiu homenatge a la sardanista Carme Grases - 04/03/2018

L’Homenatge Carme Alomà a les Heroïnes Anònimes 2018 va omplir diumenge de gom a gom el local d’assaig de Cal Noi-Noi. Els Xicots de Vilafranca havien convocat la quarta edició d’aquest reconeixement, que en aquesta ocasió va recaure en la vilafranquina Carme Grases Monfort, per la seva dedicació i implicació en la promoció de la sardana.

Com no podia ser d’altra manera, la dansa va ser molt present en l’acte. En primer lloc, en representació de la Confederació Sardanista de Catalunya, Víctor Rodríguez va oferir una conferència en la qual va repassar la història de la sardana i el paper que va tenir de punt de trobada i de manteniment de la identitat catalana durant la dictadura.

La néta de Carme Grases, Gemma Santacana, va recordar la seva trajectòria sardanista, durant la qual va ser cap dansaire als inicis de l’agrupació folklòrica de la Societat La Principal i anys més tard va ensenyar a ballar sardanes a escoles de tota la comarca. El moment més emotiu va ser en entrar els dansaires a la sala, amb els quals Carme Grases, de 90 anys, també va ballar una peça.

La pluja va permetre celebrar la mostra de sardanes a la plaça de Milà i Fontanals, com estava previst, però després va obligar a traslladar l’actuació castellera dins del local. Les castelleres dels Xicots van completar 3, 4 i 5 de 6, mentre que les dones de Castellers de Barcelona van realitzar 3 i 4 de 7 i 4 de 6 amb el pilar, i les de Joves de Valls, 2, 3 i 4 de 5 nets. En acabar es va alçar un 3 de 6 de germanor.

L’homenatge a les Heroïnes Anònimes és una iniciativa dels Xicots de Vilafranca al voltant del 8 de març, amb l’objectiu de dedicar una jornada de reconeixement a la presència de la dona en el món casteller, i alhora a les persones i iniciatives en favor de l’equitat i la igualtat de drets. L’organització, un any més, ha comptat amb la col·laboració del Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca.