Actualitat
Comparteix: twitter facebook

3 i 4 de 9 amb folre per Festa Major: objectiu de l'any del 35è aniversari - 30/03/2017

El cap de colla dels Xicots de Vilafranca, Gabi Cot, ha presentat la planificació de la temporada, que comptarà amb més de 30 actuacions. L’objectiu principal és arribar al 29 d’agost, la Festa Major de Vilafranca, preparats per portar a plaça el 3 i el 4 de 9 amb folre, per això els primers castells de 9 ja es podrien veure per la festa major de la Granada (8 de juliol) o bé a Màrtirs Street (5 d’agost). La voluntat és consolidar-se enguany com a colla de 9.

Gabi Cot organitza el calendari en tres trams. El primer, d’inici de temporada, ha de servir per assolir els castells de 8 i la primera torre folrada, que es podria veure per les Fires de Maig. Aquest període s’obrirà aquest diumenge a Altafulla, on es preveu portar a plaça el 4 de 8 i possiblement també el 3 de 8.

El segon tram comprendrà els mesos de juliol i agost. Els Xicots preveuen “donar-ho tot” a la Granada, diada recuperada l’any passat, que enguany compta amb la Jove de Valls i Castellers de Sant Cugat en el cartell. L’estiu reproduirà bastant el calendari dels darrers anys, inclosa la marató castellera que conté Vivendes de Valls, Salt i Sant Vicenç dels Horts en un cap de setmana.

Màrtirs Street serà un altre punt d’inflexió del segon tram de l’any. Aquesta emblemàtica actuació (5 d’agost) celebra enguany 10 anys de la seva recuperació i tornarà a comptar amb els Castellers de Barcelona. Diades a l’Arboç (20 d’agost) i la prèvia de Festa Major (26 d’agost), serviran per preparar en plenes condicions el gran repte del 29 d’agost a Vilafranca. “Apostem perquè el 29 sigui una diada forta”, afirma Gabi Cot, que alhora reivindica el dret de la colla a decidir quan estigui preparada a sortir per Sant Fèlix.

El tram final de temporada ha de ser de consolidació dels castells de 9. Destaquen en el calendari l’actuació dels 35 anys de la colla (16 de setembre), la diada de Santa Tecla de Sitges (24 de setembre), la de Sant Pere i Sant Pau (7 d’octubre) o la d’Alcover (15 d’octubre), entre d’altres, per acabar amb la diada del Roser, el 28 d’octubre.

El nou cap de colla, acompanyat de la sotscap de colla Mireia Mata, ha explicat algunes novetats que s’estan implementant per ampliar el gruix de camises i intensificar el treball d’assaig. La primera és l’assaig de joves, que es realitza des de principis d’any abans del de canalla i que està propiciant l’entrada de gent jove a la colla.

La segona, la creació d’un equip de pinyes, liderat per Joanjo Rico i Sergi Garcia, i la utilització d’una aplicació tecnològica per confeccionar els peus, que permet guanyar agilitat a assaig. Finalment, els responsables de la colla destaquen també la incorporació de gent jove en els equips tècnics, perquè es formin i així es pugui garantir continuïtat.

35è aniversari

Aquest any de grans objectius castellers pels Xicots és especial perquè es commemora el 35è aniversari de la colla. El programa d’activitats es presentarà oficialment el 6 d’abril a Cal Noi-Noi en un acte públic a les 19.30 h, amb presència de l’alcalde de Vilafranca. Tal com ha avançat la presidenta dels Xicots, Esther Vicente, bona part de la imatge de l'aniversari girarà a l'entorn del Serafín, un xicot veterà i molt estimat, usuari de Mas Albornà. Un ninot creat a imatge seva acompanyarà els principals actes de l'aniversari.

Un dels més destacats serà precisament l’exposició de les llibretes del Serafín, que contenen les dades de la pràctica totalitat de diades de la colla, que acollirà la capella de Sant Joan. Altres activitats previstes són la presentació del llibre “35 converses castelleres amb un Xicot de Vilafranca", el 18 d'abril, i també la Cursa de l'espardenya, el 30 d'abril, que resseguirà els indrets on els Xicots han assajat. A l'agost es presentarà un vídeo dels 35 anys i al setembre, coincidint amb l'aniversari, s’organitzarà un concert i sopar popular. Tots els detalls es coneixeran el 6 d'abril.