Actualitat
Comparteix: twitter facebook

Els Xicots planifiquen la temporada per consolidar el 5d8 i el 3d9f - 07/04/2016

La cap de colla dels Xicots de Vilafranca, Aina Mallol, va explicar ahir en roda de premsa la seva previsió per aquesta temporada. Acompanyada de la presidenta, Esther Vicente, i del cap de pinyes, Gabi Molero, va situar l’objectiu de la colla en la consolidació del 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre conquerits l’any passat. “Hem d’ajuntar en una actuació els castells assolits l’any passat i descarregats”, va afirmar.

Tot i ser conscient de la dificultat de mantenir el nivell, la cap de colla no descarta treballar en estructures noves, com el  4 de 8 amb el pilar o fins i tot el 4 de 9 amb folre, i continua apostant pels pilars, de 6 i de 7 amb folre, als quals es dedica un assaig especial els dissabtes. Aina Mallol es manifesta satisfeta del ritme de treball de la colla aquest principi de temporada. Ja s’està assajant tres dies a la setmana, assaig de pilars a part, i s’està aprofitant l’entrada de gent nova per fer proves sòlides de folre de 2 de 8 i de 3 de 9.

Aquest bon inici ha de conduir a un avançament dels castells de 8. La planificació de l’equip tècnic preveu portar un castell de 8 ja en les primeres actuacions i realitzar aviat la clàssica de 8. Si es segueix el ritme previst, la primera gran fita seria estrenar la torre de 8 amb folre al juny, abans del que s’ha aconseguit mai. A principis d’agost, previsiblement a l’actuació de Màrtirs, es provarà el 5 de 8, i per la Festa Major vilafranquina arribarà el castell de 9.

El calendari segueix una estructura similar a la dels darrers anys, amb tres punts àlgids: al maig, amb les Fires de Maig i la diada del Firal; a l’agost, el mes més exigent, amb la Festa Major com a culminació, i l’octubre, amb el Concurs i la Diada del Roser. Una trentena d’actuacions dibuixen el recorregut que ha de permetre afrontar en bones condicions aquests moments clau de la temporada.

Aina Mallol va destacar algunes places noves per als Xicots, com són l’Hospitalet (8 de maig), Masquefa (14 de maig i 23 de juliol, aquesta última emmarcada en un cap de setmana maratonià amb actuacions també a Salt i a Sant Vicenç de Calders), Malgrat de Mar (14 d’agost) o Alcover (16 d’octubre). Es recuperen també places antigues, com la Granada (9 de juliol), on els Xicots havien actuat durant molts anys i ara veuen l’oportunitat d’exercir com a amfitrions, o Badalona, per la Diada de l’11 de setembre.

Agost intens 

L’agost serà un mes sense treva, segons la cap de colla, que començarà amb el gran repte de Màrtirs Street. Enguany els Xicots seran organitzadors de la jornada, que començarà amb jocs infantils a la tarda i acabarà amb un sopar popular. Cap al vespre, com és habitual, tindrà lloc l’actuació castellera, amb els Castellers de Barcelona com a coamfitrions.

Canaletes i Malgrat de Mar (14 d’agost), Castelldefels (15 d’agost), l’Arboç i Castellbisbal (ambdues 21 d’agost) seran les etapes d’un tour trepidant que portarà la colla vilafranquina a les portes de la Festa Major.  El 27 d’agost s’organitzarà una diada prèvia, que possiblement comptarà amb els Castellers de Mallorca. Coincidint amb la celebració de l’aniversari de Cal Noi-Noi, el divendres 26 tindrà lloc l’assaig especial de Festa Major, seguit de sopar i ball. Dissabte al matí s’organitzaran activitats per a la mainada, mentre que la tarda serà el moment de l’actuació, que en realitat serà l’assaig final per a la gran cita festamajorenca.

De cara al 29 d’agost la colla preveu un any més comptar amb la totalitat dels efectius per portar a plaça els castells més alts. Sobre possibles modificacions en el format de la diada, la colla ha manifestat als administradors la disposició a qualsevol canvi que faci “que sigui una diada digna”. En aquest sentit, Aina Mallol considera que cal aconseguir l’equilibri entre un format, un horari i una durada que permetin gaudir a qui fa els castells i a qui se’ls mira i aplaudeix.

Primeres cites

De moment els Xicots de Vilafranca es preparen per a les primeres actuacions de la temporada, aquest mes d’abril. El calendari s’obre aquest diumenge, a les 12 h a Altafulla, al costat de la colla amfitriona, la Jove de Tarragona i la Vella de Valls. El diumenge següent, 17 d’abril, tindrà lloc la diada d’inici a Vilafranca, amb els Castellers de l’Alt Maresme, la Jove de Barcelona i la Jove de Castellers de Sitges.